Maszka Jelmezkölcsönző

Mikulás gyorstalpaló

2019. november 12. - Maszka Jelmezkölcsönző

Közeledik a december és ezzel kezdődnek az Ünnepi előkészületek. Ebben az időszakban számos Mikulás ünnepség kerül megrendezésre; óvodákban, iskolákban, sporteseményeken, cégeknél stb. Egy ilyen alkalomról nem hiányozhat más, mint maga a Mikulás, Mikulás pedig nincs Mikulás ruha és kiegészítők nélkül. Ezzel a bejegyzéssel egy kis segítséget nyújtunk ahhoz, hogy megfelelő jelmezt tudj választani az adott rendezvényre.

 

Tovább

222 éves a cilinder!

1797. január 15-én Londonban viseltek először cilindert.

A XVIII. század vége felé a rokokó meglehetősen díszített, szabálytalan, könnyed és játékos vonalvezetését felváltotta a konzervatívabb, egyszerűbb öltözködési stílus, amely látványos változást idézett elő a férfi divatban is.

Mindez összekapcsolható a századvégen zajló meghatározó történelmi eseménnyel, a francia forradalommal, melynek hatására az arisztokrácia öltözködési stílusa a polgárság egyszerűbb, kevésbé gazdag színvilágú ruházkodási szokásaihoz idomult.

A férfiak körében ekkor vált népszerűvé a frakk, melynek kiegészítő ruhadarabjaként jelent meg a cilinder éppen 222 éve. A kürtőkalap fontos ismertetőjegye, hogy teteje lapos, magassága pedig hosszabb a szélességénél.

A frakk és a cilinder kombinációja évtizedek során hagyományos, utcaiból elegáns, alkalmi viseletté szelídült.

 

cilinder_maszka.jpg

 

források:

http://erdekessegekrekordokavilagmindenreszerol.network.hu/blog/erdekessegek-es-rekordok-cikkei/a-cilinder-tortenete

https://24.hu/tudomany/2011/01/15/egy-angol-felvesz-egy-magas-kalapot-1797/

https://hu.wikipedia.org/wiki/Rokok%C3%B3